Kurban

Videoyu oynat

Kurban

Allah’ın rızasını kazanmak, Allah’a yaklaşmak için belirli, helal hayvanların kesilmesi kurban olarak adlandırılmaktadır. Kurban, Hz. İbrahim’in itaati, Hz. İsmail’in teslimiyetidir. Sorgusuz sualsiz inanmaktır, yanmaktır. Allah için kurban kesmeye, layıkıyla ibadetleri yerine getirmeye ve yetim yüzü güldürmeye varmışınız?

Kurban Nedir? Ne Zaman Kesilir?

Kurban, Hz. İbrahim’in bir oğlu olursa en sevdiği şeyi kurban edeceği sözünün ardından, oğlu Hz. İsmail doğdu.  En sevdiğinin İsmail olduğunu ve onu kurban etmesi gerektiğini ve bunu kabullenip oğlunu kurban edeceği sırada, Allah katından bir koçun indirilerek, oğlunun yerine onu kesmesi ve kurban etmesi gerektiği vahyinin gelmesiyle ortaya çıkan ibretlik bir ibadet hikâyesidir. Allah’a itaatin, yaklaşmanın en güzel örneğidir. İbadetin yanı sıra, verilen sözün yerine getirilmesinin önemi de vurgulanmıştır. Kurban bayramında kesilmesi gereken kurbanın yanı sıra, adak, akika, şükür kurbanları da vardır.

Kurban Çeşitleri

4 çeşit kurban vardır. Birincisi kurban bayramında, durumu iyi olanlar tarafından kesilen, üçte bir kısmının fakirlere, üçte bir kısmının komşu ve akrabalara diğer kalan kısmında kurban sahibine paylaştırıldığı kurban çeşididir. Paylaşmanın, kardeşliğin ve itaatin en güzel örneklerindendir. Adak kurbanı ise, olması istenilen bir işin gerçekleşmesi için adak edilen kurbandır. Adak kurbanı tamamen dağıtılmalıdır. Kurbanın etinden veya herhangi parçasından adak sahibi yiyemez ve faydalanamaz. Akika kurbanı da, yeni doğmuş bebekler için kesilen, bir nevi sağlıklı sıhhatli olması ve şükür niyetiyle kesilen kurban çeşididir. Bu kurbandan sahibi de yiyebilir.

Diğer kurban çeşidi ise, hastanın iyileşmesi, istenilen bir dileğin gerçekleşmesi gibi durumlarda bir teşekkür, bir şükür niyetindeki kurbanlardır. Adak ve şükür kurbanlarını birbirine karıştırmamak gerek. Adak kurbanı herhangi bir dileğin gerçekleşmesi durumunda verilen kurban sözüdür ve mutlaka kesilmesi gereklidir. Şükür kurbanı ise, verilen bir vaat bulunmadan, gerçekleşen güzel sonuçlar için içlerinden gelerek kesilen kurban türüdür.

Kurban Bağışı ve Kardeşlik

Durumu iyi olan kişilerin kurban alarak ya da bedelini vererek, durumu kötü ailelere dağıtılmak üzere hayır kurumlarına ve derneklere yaptıkları bağışlardır. İster kurban bayramındaki kurbanlıklarınızı, isterseniz diğer adak, akika ve şükür kurbanlarınızı, bu yolda emek veren, gerçek Allah dostlarının bulunduğu derneklere bağışlayarak, bir anneyi sevindirebilir, bir birçok eve et veya etli yemek girmesine vesile olabilirsiniz. Paylaşmak ne güzel bir duygudur. Dostluğu, kardeşliği, imanı pekiştirir, kalpleri iyileştirir.

Etli Yemek Bir Çocuğun Hayali Olmamalı

Günlerce, haftalarca hatta aylarca mutfaklarına et girmeyen evler var. Et yiyebilmek için kurban bayramını iple çekenler var. Hayalin ne diye sorulduğunda, “et yemek” diyen çocuklar var. Yaşadığımız bu modern çağda, etli yemek bir çocuğun hayali olmamalı. Siz hayırsever vatandaşlarımızın da katkılarıyla, etsiz ev bırakmayalım. Çocukların küçük hayallerini gerçekleştirerek, okumak, meslek sahibi olmak, başarmak gibi büyük hayaller kurmaları ve bunu başarmaları için onlara yol açalım.

Adaklık veya Hisseli Kurban Bağışı

Her türlü niyet ettiğiniz, adaklık, akika ve şükür kurbanlıklarınızın bağışını derneğimize yaparak, adınıza kesilip, ihtiyaç sahibi olanlara dağıtılmasına vesile olabilirsiniz. İsterseniz adınıza kesilecek kurbanlıklarınızı tüm olarak bağışlayabilir, isterseniz de, büyük baş kurbanlıklara hisseli olarak katılabilirsiniz. Kurban bayramı dışındaki normal zamanlarda da, gücünüzün yettiğince, üç beş gönlünüzden ne koparsa bağışlayarak, bir sofraya daha etli yemek konmasına vesile olabilirsiniz.

Kurbanlık Bağışı Nasıl Yapılır?

İster kendi adınıza, isterseniz başka birinin hayrına her türlü kurbanlık bağışlarınızı, bu işe gönül vermiş ve bu yolda doğru adımlarla yürüyen tanınmış derneklere verebilirsiniz. Bağış işlemini, ister kurbanlığın fiyatınca para vererek, isterseniz de, kurbanlığı alıp derneğe getirerek gerçekleştirebilirsiniz. Dernekler de sizin adınıza kurbanı keserek ya pay yapıp et olarak dağıtımını yaparlar, ya da etli yemek hazırlayıp, zor durumda olan kişilere yemek dağıtımı yaparlar.

Her ne kadar not alınmış ve niyet belli olsa da, kurbanlarınız kesilirken sizi arayarak, sesli olarak vekâlet alınmaktadır. Kesim videosu ve sonrasında dağıtım sırasındaki o sıcacık, yüzleri güldüren atmosferin de fotoğraf ve videoları çekilerek size gönderilmektedir. O zaman, yüzlerce çocuğu sevindirdiğinizi görünce daha da mutlu olacaksınız. Ne güzel bir duygudur, birilerinin sizin vesilenizle mutlu olması, sofrasına bir tabak yemek konması ve en önemlisi de, duasında sizi bulmasıdır.

Kurbanlarınız İslami Kurallara Göre Kesilmektedir

Kurban bağışı yaptığınız hayır kurumu, dernek veya herhangi farklı bir kurumu çok iyi araştırıp, kurbanınızın doğru yerlere ulaştığından emin olmalısınız. Özellikle bu konuda tanınmış, ispatlanmış kuruluşları tercih ederseniz, içiniz rahat edecektir. Kurbanlarınız, İslami kurallara uygun kesilmektedir. Kesimden önce sizden vekâlet alınarak, kimin adına kesilecekse ona göre hareket edilir. Kurbanlık seçerken, gerekli şartlar göz önünde bulundurularak, kurbana en uygun hayvan seçilir. Kesim yapılırken islama uygun şekilde gerekli tekbirler getirilerek, vekâletler alınarak, işinde uzman kasaplar tarafından kesim işlemi gerçekleştirilmektedir. Kesilen kurbanlarınız isterseniz eşit şekilde pay edilip, et olarak dağıtımı yapılırken, isterseniz de yemek olarak dağıtılmaktadır.

Dünyanın Dört Bir Tarafına Et ve Yemek Dağıtımı

Dernekler, kimi zaman kendi çabaları ile kimi zaman birlikte yol aldıkları hayırseverler ile ve kimi zamanda sizlerin bağışlarıyla et ve yemek dağıtmaya, sofraları donatmaya devam ediyor. Sadece Türkiye’ deki ihtiyaç sahiplerine değil, dünyanın dört bir tarafına yetişmeye çalışıyorlar. Elleri ve güçleri yettiğince, bir eve daha etli yemek girsin diye uğraşıyorlar. Sizlerde kurban bağışı yaparak, bir evden daha et kokusu gelmesine vesile olabilirsiniz. Gerçekten çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışanlar var. Teknolojik, modern bir çağda yaşıyoruz, fakat bırakın modernliği, hala beton ev görmemiş, çadırda yaşayan insanlar var. Açlık var, sefalet var. Gördüklerimize, yetişebildiklerimize elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Kurban Bağışı Ne Kadar?

Kurban bağışlarınızı, isterseniz tüm olarak küçükbaş, isterseniz de, hisseli büyük baş olarak yapabilirsiniz. Belirlenen miktarda bağışta bulunabilirsiniz. Ayrıca kurban bayramı dışındaki normal günlerde de, 3 lira 5 lira demeden, kimin gönlünden ne kopuyorsa, durumu ne kadara müsaitse, 50 kişinin katılımı ile dahi olsa, bir kurbanlık alarak, birkaç kişiye daha umut olabilmek bizleri de, sizleri de mutlu edecektir. Kurban bayramında ise, fiyatlar kurbanlık fiyatlarına göre değişiklik göstermekte ve o anki fiyatlara göre ayarlanmaktadır.

Kurban Bağışı İçin İletişim

Kendiniz, yakınlarınız veya ahirete göç etmiş sevdikleriniz için kurban kesmek ve bunu bağışlamak istiyorsunuz ve nereye bağışlayacağınızı bilmiyor ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşacak mı endişesini yaşıyorsunuz. Bu gibi durumlarda, kendini Allah yoluna adamış, hiçbir çıkarı olmayan gönüllülerin, resmi kurmuş oldukları dernekleri seçmeniz en doğru karar olacaktır. Bu gibi tanınmış, gerçekten Allah için çalışan dernekler, size her konuda teminat vermektedir. Bağışlarınızı faturalı şekilde kabul edip, ulaştığı yerlerin fotoğraflı ve videolu belgelerini sizlerle paylaşmaktadır.

Hatta isteğiniz doğrultusunda, gönüllü olarak onlarla birlikte gidip, kesim, dağıtım işlemlerini gözünüzle görebilir ve ihtiyaç sahibi kişilerin mutluluğuna şahit olabilirsiniz. Onların bir teşekkürü, bir tebessümü ve bir duası dünyalara bedeldir. İnsan böyle bir bağın içerisinde yer alınca şükrün, sağlığın, kardeşliğin, her şeyin kıymetini daha iyi anlıyor ve insan olmanın, iyiliğin tadına varıyor. Sizlerde her türlü kurban veya farklı bağışlarınızın doğru yere ulaşmasını istiyorsanız, resmi, belgeli ve tanınmış, kendini gerçekten bu yola adamış dernek ve hayır kurumlarıyla iletişime geçmeniz en doğru karar olacaktır.